Er zijn verschillende kleurtechnieken, maar ook hierin blijf ik zeggen, net als bij de andere workshops: Mooi en goed is niet van belang. Het is jouw unieke werk, dus is het goed zoals het is.
Je kan met alle kleur afgevende materialen werken. Potloden, aquarelpotloden, pastelpotloden, stiften, pastelkrijt enz enz.
Kleurpotloden zijn er in heel veel verschillende merken en soorten. Ikzelf werk het liefst met de potloden van Faber Castell maar dat is heel persoonlijk. De 1 kleurt liever met harde potloden en de ander met zachte potloden.
Persoonlijk vind ik dat je met potloden meer kan en dat daardoor een plaat veel meer gaat leven door de verschillende technieken die je gebruikt. Mijn advies is wel, gebruik potloden die ook los
verkrijgbaar zijn, op deze manier kan je je doos altijd aanvullen en hoef je niet een hele nieuwe doos te kopen als er een paar potloden op zijn. Of ga naar een goede hobbywinkel waar je potloden
kan uitproberen en kan voelen welke voor jou het beste zijn. Je kan dan potloden los kopen, je hoef dan niet gelijk een dure doos aan te schaffen. Voordeel van los kopen is ook dat je de kleuren kan kiezen die jij mooi vind. Er zitten in een doos altijd
wel kleuren die je niet of nauwelijks zal gebruiken.
er zijn verschillende technieken hieronder benoem ik er een paar
- - streeploos kleuren: zorgt ervoor dat je mooi dicht kan kleuren, je geen wit van je papier meer door je potlood heen ziet. Het mooist is daarom in rondjes kleuren. Hierdoor kan je heel mooi egaal kleuren.
- - in lagen kleuren: zorgt ervoor dat je intensiteit van je kleur groot en helder word. Het met verschillende kleuren in lagen kleuren creëer je schaduw en diepte.
- - Schaduw en diepte kleuren doe je ook door van donker naar licht te werken. En van hard drukken op je potlood naar zacht.
- Buiten de lijnen kleuren zorgt ervoor dat de hardheid van een kleurplaat eruit gaat. je meer diepte en leven in je werk krijg.
-
Dit zijn technieken die echt wel aandacht en tijd vragen. De 1 heeft deze techniek sneller onder de knie als de ander. Ik kijk daarom naar ieder persoonlijk en stem daarop mijn begeleiding af.
kleurafgevenden materialen
Met potloden kan blenderen, hard of zacht op je potlood drukken maar ook verschillende kleuren over elkaar heen aanbrengen, het in lagen kleuren. Door van donker naar licht te werken krijg je een mooi schaduweffect en diepte.
Stiften zijn er ook in verschillende soorten en in verschillende diktes, je hebt de fineliners (lijndikte 0,4 mm) waar je heel mooi dunne lijnen mee kan inkleuren, dan is er nog een tussenmaat (lijndikte 1 mm) en dan de gewone stiften.
Een watervaste stift is de Pitt brush artist pen's van Faber-Castell, deze stiften zijn voorzien van een hoogwaardig pigment van gekleurde Oostindische inkt. Deze stiften hebben een penseelpunt waardoor je je lijn dik en dun kan aanzetten.
Tijdens de workshop en cursus kijk ik altijd naar de persoon zelf, op welk niveau kleurt iemand. Ik stem mijn begeleiding daarop af. Dit betekend dat iedereen met of zonder ervaring begeleid word naar mooier kleuren en plezier heeft in wat zij/hij doet.